У Музеју Херцеговине Требиње вечерас је отворена изложба радова протојереја Војислава Билбије под називом ,,Бог и човјек”, на којој је представљен цјелокупни умјетнички рад аутора, који се састоји од неколико цјелина, из више тематских и наративних линија.

Његов опус је разноврстан: слике, иконе са сребрним оковом, дуборези, дрвене скулптуре, скулптуре у камену и кости, рељефи у сребру и радови у стаклу и кристалу.

На изложби су се нашли и 3D модели рељефа у камену са Свете Горе, фигура Светог Симеона код манастира Хиландара, као и фотографије кивота из Хиландара и Студенице у великом формату.

Марко Билбија, архитекта, кустос изложбе и умјетнички директор пројекта „Бог и човјек“ каже да су протини радови настали у протеклих 50 година, те да су рађени различитим техникама на различитим материјалима.

„Радови с једне стране представљају фолклор, а с друге стране садрже и оно што је духовно и сакрално. У свима њима преплиће се и једно и друго како би приказало оно што прота види као нешто што човјеку долази од Бога и оно што долази од човјека из његове суштине“, истакао је Билбија.

Отварајући изложбу, Драган Давидовић, директор Републичког секретаријата за вјере РС је рекао да су подржали ову врло захтјевну изложбу која показује један невјероватан опус проте Билбије.

„Билбија је човјек који сву своју снагу црпи из божанског надахнућа. Он је показао у којој мјери је човјек предан Богу, како са преданоћу свештеника може да покаже да је Бог међу нама. И увијек ћемо помагати овакве културне баштине“, навео је Давидовић.

Прота Војислав Билбија је до сада излагао своје радове у Београду, Паризу, Берлину, Ротердаму и Луксембургу, а у току ове године организоване су изложбе у Бања Луци и Брчком.

Изложба је реализована под покровитељством Града Требиња, Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Републичког секретаријата за вјере Републике Српске.

Радио Требиње