Хиландарац ван Хиландара

Стопама Светог Симеона

Садржај

 

Ријеч игумана — 7
Увод — 9
Дјела инспирисана Светом Гором, Хиландаром и Светим Симеоном — 11
Путни триптих Светог Саве — 19
Кивот Светог Кнеза Лазара из манастира Крка — 20
Мапа рукотворстава — 27
Како је у стијену уклесан лик Св. Симеона Мироточивог — 29 Хиландарске благовести — 31
Хиландарски кивот Свете Анастасије — 32
Кивот Светог Симеона Мироточивог — 37
Биографија — 67
O умјетности Проте Воје — 68

Ријеч игумана

Јер свакоме који има даће се, и претећи ће му; (Мат. 25:29)

Са великом радошћу дочекујемо штампану збирку сабраних рукотворстава нашег брата у Христу, протојереја Војислава Билбије, који је својим богонадахнутим стваралаштвом оставио неизбрисив траг у Хиландару.

Кроз дела која нас, братство хиландарско, прате као део свакодневног живота, својом лепотом и ванременском уметничком вредношћу, прота Воја је уписан у летописе Царске немањићке лавре на Гори Атонској, као онај који је своје таленте приложио и умножио Христа ради, са благословом Преподобног Симеона Мироточивог, чијим духовним ликом је његов рад посебно надахнут.

Небеска ниска светитеља који су свој лик пројавили у рукотвори- нама нашег брата Војислава, као бројаница непрекидне молитве, и у наше време сведочи о вери, пожртвовању и ревности на путу спа- сења. Натопљена светогорским искуством, његова уметност налази место у срцима свих нас који у Хиландару обитавамо, али и оних који у њега долазе као поклоници из целе васељене. Од лика Преподобног Симеона Мироточивог у стени на прилазу манастиру, до његовог киво- та у Саборном храму, као путокази и места духовног ослонца, стоје протина дела, сажимајући јединствени молитвени простор Хиландара.

Нашем драгу брату и у Христу возљубљеном протојереју Војиславу, уз очински благослов, у нераскидивој свези љубави, приносимо нашу благодарност и молимо се Пресветој Игуманији Богородици и нашим Светим ктиторима Светом Симеону и Светом Сави, да измоле пред Престолом Господњим, сваки благослов за његов плодоносни труд – на многаја љета!

Благодарност братства Свете царске српске лавре манастира Хиландара за доброчинство овом издању:
Секретаријату за вере Владе Републике Српске, Друштву пријатеља манастира Хиландара Бања Лука, Дарку Ћулуму, Александру Цвијићу, Синиши Видовићу, Игору Стјепановићу, Дајану Шпирићу, Ранку Ђуковићу, Милици Ерак и породицама њиховим.
Високопреподобни архимандрит Методије, игуман Светог манастира Хиландара

Хиландарац ван Хиландара

Стопама Светог Симеона

Израда ове књижице је произашла из пројекта започетог 2019. године, који је за циљ имао поставку изложбе животног дјела о. Воје Билбије, а коју би пратила свеобухватна монографија. Ослањајући се на назив „Бог и човјек“, име које је сам прота дао својој првој великој изложби у Београду 1989. године у Музеју примењене уметности, и овај пројекат носи исти назив. Радећи на тако опширном и хетерогеном мате- ријалу, идеја о посебној публикацији са дјелима везаним искључиво за манастир Хиландар се пројавила о Божићу 2020. године од стране игумана манастира Хиландар архимандрита Методија.

 

Рад протојереја Војислава Воје Билбије, чији је цијели животни опус у знаку и под благословом Светог Симеона и манастира Хиландара. Нека од његових капиталних дјела налазе се у Хиландару, а због свог стилски безвременог приступа у обликовању, тако су се уклопила у своје окружење, да није ријетко да посјетилац и не примијети да стоји крај кивота или иконе који су сачињени концем 20. вијека, а не у дале- ким стољећима богате историје манастира.

Изложбе

Бањалука
Требиње
Београд
Нови Сад

Контакт

info@bogicovek.com

Пријава