Хиландарске Благовести

Хиландарске Благовести I

Поводом 15 година од упокојења Оца Митрофана Хиландараца (1923-1999)
Са Благословом Старца Никанора, проигумана манастира Хиландара

Песме Св. владике Николаја (монаха Тадије) уз гитару пева протојереј Војислав Билбија, а увод у песме говори отац Митрофан Хиландарац. Снимљено у студију Ролфа Хулшера, а обрађено у студију ”Оранже” у Крагујевцу. Укупно трајање 61:08.
Ауторско издање, 2014.

Прво издање објављено је на аудио касети 1984. године.

Милан Мишулић је рођен у Ратарима, школовао се у Крагујевцу, С. Паланци и Београду. Почетком рата 1941. године сута у Први добровољачки одред. У борбама после рањавања бива распоређен за просетара одреда. 1944. године напушта Србију и одлази у Словенију, а одатле 1945. године прелази у Италију (Еболи) па 1947. године у Западну Немачку. У Лингену завршава велику матуру, а у Паризу окончава богословске студије на Сергијевском православном институту.

У Минхену оснива штампарију Искра. 1961. година заједно са потоњим о. Агатоном и о. Симеоном одлази у манастир Хиландар. Где затиче све саме ”седе браде”. Пуни одушевљења за кратко време чине чудо и врше духовну и економску обнову манстира. Годинама је о. Митрофан откривао духовно искуство и културно благо Св. Горе целом свету. Његова књига ”Света Русија у Совјетском Савезу”, преведена је на седам светских језика. 1973 и 1993. биран је за Протоса Свете Горе.

За време рата у бившој Југославији неизмерно је помагао свој народ. Орагнизовао је довођење избегличке деце и инвалида у Грчку. Учествовао је у обнови Хиландара, организовао је Хиландарски мисионарски центар и књижару Тројеручица у Београду.
С правом се може рећи да му припада признање: ”Најзаслужнији радник и препородитељ манастира Хиландара у XX веку”. Упокојио се у Господу на дан Св. Анастасије 5/22 јула 1999. на хиландарском метоху Каково.

Изложбе

Бањалука
Требиње
Београд
Нови Сад

Контакт

info@bogicovek.com

Пријава